Vödrös (hordós) savanyúság

Vödrös (hordós) savanyúság

 

Kb. 20 literes vödörhöz:
5 liter víz
3 dl 20%-os ecet
25 dkg só
1-1,5 dl folyékony stevia
15 g nátrium-benzoát
20 g borkén
2 ek mustármag
2 ek borókabogyó
6-8 babérlevél
2 ek egészbors

A vödörbe beleöntjük az 5 liter vizet. Beletesszük a sót, édesítőt, és a fűszereket. A nátrium-benzoátot és a borként egy kis vízben feloldjuk és úgy tesszük a léhez. 
Ebbe a lébe folyamatosan rakjuk bele a termő zöldségeinket (alaposan megmosva). Tehetünk bele uborkát, répát, karfiolrózsákat, kis zöld dinnyét, zöldparadicsomot, tv paprikát kicsumázva.... stb. Naponta érdemes átkeverni. Nagyon fontos szabály, hogy ne nyúljunk bele kézzel vagy fémtárggyal. Fa vagy műanyag villával, csipesszel szedjünk belőle. Az első adag már 8-10 nap után fogyasztható.