Vaniliás iskolakenyér
Vaniliás iskolakenyér
Hozzávalók
500 gr liszt
80 gr porcukor
80 gr olvasztott vaj/margarin
40 gr friss élesztő
2 dl tej
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 tk. őrölt kardamom
A töltelékhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
3,5 dl tejben felfőzve
édesítve
( picit sűrűbbre készíthetjük, plusz 5-10 gr keményítő hozzáadásával)
A cukormázhoz (ezt én most kihagytam, hogy ne ragadjon a gyerek holnap az iskolában)
1 csésze porcukor
víz
kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk,ismét letakarjuk és további félóráig kelesztjük.
2. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és vaníliapudingot teszünk a kráterbe.
4. 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.
5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és annyi vízzel elkeverjük, hogy sűrű, de kenhető mázat kapjunk. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.