Vadkovászos kombe Betty receptje alapján
Vadkovászos kombe Betty receptje alapján
Az eredeti receptet itt találod:
https://bettyhobbykonyha.blogspot.co.at/…/kovaszos-kombe.html
Hozzávalók:
Tésztához:
200g kovászolt kovász (2x etetett kovász)
3dl langyos tej (nekem ez kevés volt, tettem még hozzá 0,5-1 dl-t)
600g liszt
10g só
3 evőkanál olaj
Töltelék:
Fokhagymás tejföl
Sonka
kukorica
kolbász
lilahagyma
mozzarella
ill. bármi, ami a hűtőben van
Kenéshez:
50g olvasztott vaj
1db tojás
A tésztához a kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, hogy teljesen feloldódjon, majd hozzáadjuk a lisztet, olajat, végül a sót és alaposan összedagasztjuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, majd 3 egyforma részre vágjuk, ismét pihentetjük kb.30 percet.
Majd kb. tepsi nagyságúra kinyújtjuk az elsőt, és megkenjük az olvasztott vaj felével. Kinyújtjuk a második tésztadarabot is nagyjából ugyanakkorára és ráterítjük az előzőleg megkent első lapra.
Most ezt megkenjük a fokhagymás tejföllel és elosztjuk rajta a tetszés szerinti tölteléket.
Végül a harmadik kinyújtott lapot erre rátesszük és kézzel finoman picit lenyomkodjuk., majd rákenjük a maradék olvasztott vajat.
Most jön a hajtogatás: Először jobbról, majd balról középig behajtjuk, majd fentről és alulról szintén középig. Ezután megfordítjuk úgy hogy a frissen összehajtott oldala legyen alul.
Kicsit finoman sodrunk rajta még a nyújtófával, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval 8 vágást ejtünk rajta, de nem vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy a töltelék kilátszódjon.
Tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk a tetejét magokkal vagy reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben kb.35-40 perc alatt megsütjük.