Tönkölybúzás kenyér kovásszal, éjszakai kelesztéssel, kövön sütve

Tönkölybúzás kenyér kovásszal, éjszakai kelesztéssel, kövön sütve
 
4 dl víz
20 dkg kovász
20 dkg kenyérliszt
40 dkg tönkölybúza liszt
2 ek burgonyapehely
3 ek olivaolaj
2 tk só
 
Az egészet dagasztjuk és hagyjuk kelni kb. 40-45 percet. Formázzuk és betesszük az alaposan kilisztezett szakajtóba. Konyharuhával lefedjük és a teljes szakajtót beburkoljuk zsacskóba és a kenyértésztánkat betesszük a hűtőbe. Reggel kivesszük és míg melegszik a sütő, addig a kenyerünk is eléri a normál hőmérsékletet. Péklapátra borítjuk, utána bevágjuk, és 200 fokos sütőben sütjük. Amikor megsült és szép piros lett, akkor rácsra tesszük, megspricceljük vízzel és hagyjuk kihűlni.gyjuk kihűlni.