Tökéletes vajkaramella
Tökéletes vajkaramella
3,5 dl tej (lehetőleg magas zsírtartalmú, jó minőségű tej)
25 dkg cukor (ez lehet barnacukor is)
5 dkg vaj (mindenképp vaj, jó minőségű, mert ettől lesz finom omlós a karamell. Margarin nem jó).
A tejet és a cukrot összekeverjük és elkezdjük forralni. Mikor felforrt, akkor közepes lángra tesszük és úgy forraljuk tovább folyamatos kevergetés mellett.
Addig kell így főzni, amíg egy sötét karamell színű masszát nem kapunk. Ha a kevergetés közben már kilátszik az edény alja, akkor lassan jó lesz. Egy pohár hideg vizet készítünk elő és abba cseppentünk egy kicsit a forró karamellből. Ha gyorsan megszilárdul és egyben marad (kivehető a karamell a vízből) és nem nyúlós nagyon, akkor elzárhatjuk a tűzhelyet és a forró masszába belekeverjük a vajat. Gyorsan keverjük, hogy gyorsan olvadjon, majd egyből formákba tesszük. Tényleg gyorsan kell vele dolgozni, mert nagyon hamar megköt.
Ha nincs bonbonformánk, akkor egy tálcára simítjuk és úgy hagyjuk megdermedni. Én kitettem 10-15 percre a hűvösre. Ha kihűlt, akkor nagyon könnyen kifordítható a formából. Amennyiben tálcán csináltuk, akkor egy éles kés segítségével felkockázzunk!
Finom, omlós vajkaramellát kapunk!