Tartósítás Ellában
Tartósítás Ellában
Az Ellában történő tartósításnak néhány szabálya van. Üvegekbe csak csont-, fehérliszt- és tejtermékmentes ételeket lehet tartósítani. Az üvegeknek pedig sterilnek kell lenni.
A megfőtt ételt csíramentesített üvegekbe tesszük. Az üvegeket csíramentesíthetjük úgy, hogy az alapos mosás után az üvegeket megtöltjük vízzel és 1 evőkanálnyi ecetet teszünk bele. Betesszük a mikróba 8-10 percre. Az üvegek tetejét ecettel öblítjük át.
Tehát a frissen főtt ételt az üvegekbe tesszük. Az üvegeket lezárjuk, majd Ella edényét kibéleljük egy konyharuhával, az üvegeket beleállítjuk az edénybe, közéjük is konyharuhát teszünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz.
Az edényt betesszük a gépbe és kézi 75 perces beállítással főzzük.Kivesszük a kész étel-konzervet és polcra tesszük.
Amikor kész, hagyjuk kihűlni a gépet annyira, hogy a teteje magától kinyíljon. Nem szabad a gőzt gyorsan kiengedni, mert a hirtelen nyomáskülönbség miatt az üvegek eltörhetnek.