Szilvásgombóc
Szilvásgombóc
1 kg burgonya
35 dkg liszt
12 dkg margarin
egy csipet só
kockacukor
fahéj0
szilva
zsemlemorzsa
Az 1 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha puhára főtt, akkor leszűrjük és összetörjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor meghűlt a burgonya, hozzáadjuk a lisztet, a margarint és a sót. Összegyúrjuk. (ha ragad, akkor gyúrjunk hozzá még lisztet). Lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kb. 5-6 x 5-6 cm négyzetekre vágjuk. Minden darab közepébe teszünk egy fél szilvát, 1 kockacukrot fahéjba mártva. A négyzet 4 sarkát összefogjuk és gombócokat formázunk belőle.
Vizet forralunk, majd ebben kifőzzük a gombócokat. (akkor jó a gombóc, ha feljött a víz tetejére).
Egy serpenyőben olajat vagy vajat hevítünk, belerakunk zsemlemorzsát, amit lepirítunk benne. A kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk bele.
Porcukorral vagy fahéjjas porcukorral tálaljuk.