Szakajtóban kelt, kövön sütött kenyér
2015.09.03 18:24
Szakajtóban kelt, kövön sütött kenyér
5 dl víz
65 dkg kenyérliszt
20 dkg kovász
2 ek burgonyapehely
2 ek olaj
1 ek só
Az egészből egy nagyon lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Alaposan dagasztjuk, majd hagyjuk duplájára kelni. Utána formázzuk, alaposan kilisztezett szakajtóba tesszük, a szakajtót letakarjuk konyharuhával és betesszük egy zacskóba, hagyjuk ismét kelni. Sütőlapátra tesszük, majd bevágjuk.
A követ előmelegítjük 240 fokos sütőben (legalább 40-50 percig) mellé teszünk egy tálkában vizet, betesszük a kenyeret és sütjük. Mikor szép pirosra sült, akkor rácsra tesszük és lespricceljük hideg vízzel. Hagyjuk kihűlni.