Szabolcsi töltöttkáposzta
Szabolcsi töltöttkáposzta
2 közepes fej káposzta kb. 1,2 kg
50 dkg darált sertéscomb vagy lapocka
30 dkg rizs
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 kk őrölt pirospaprika
2 kk só
1 kk bors
fél-1 liter paradicsomlé ízlés szerint.
Egy magas falú fazékba vizet forralunk, majd a káposztákat belerakjuk. A folyamatosan leváló leveleket kihalásszuk a vízből és egy tálcára tesszük. Mikor már kicsit hűltek, a vastag ereket levágjuk.
Ha nagyok a káposztalevelek, akkor a főér mentén kettévágjuk.A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk,beletesszük a hagymához a rizst és azt is átfuttatjuk az olajon, majd belekeverjük a húst. Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük.
A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.
Tetejére öntjük a paradicsomlevet, felöntjük annyi vízzel, hogy épp hogy ellepje. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.