Sült túrógombóc
Sült túrógombóc
50 dkg túró
3,5 dl tejföl
12 dkg búzadara
4 tojás
8 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja vagy citrom- ill. narancsolaj
csipet só
A túrót dolgozzuk el villával, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. Adjuk hozzá a citrom héját vagy az olajat, 2 tojássárgáját, a búzadarát. Pici sóval keverjük össze.Fedjük le és hagyjuk állni. Az eredeti recept 1 óra pihentetést ír, szerintem nem kell annyi. Én ezzel kezdtem, majd addig állt, míg a többi részt össze nem készítettem.
2 tojásfehérjét verjünk fel kemény habbá, ezt keverjük óvatosan 2-3 részletben a túróhoz. Ebből formázzunk gombócokat, rakjuk egy tűzálló tálba vagy tepsibe.
A porcukrot, a 2 egész tojást és a tejfölt keverjük jól össze és öntsük nyakon a gombócokat. Kb. 3/4-ig lepje el a szósz és kanállal locsoljuk meg a gombócok tetejét is (mivel sűrű a massza, nem fog lefolyni). Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig, vagy amíg nem kap szép aranybarna színt.