Stíriai metélt
Stíriai metélt
A tésztához:
25 dkg liszt
50 dkg tehéntúró
1 ek porcukor
1 tojás
5 dkg vaj a tésztához, ha kifőtt
A krémhez:
2 tojás
5 ek tejföl
1 csomag vaniliáscukor
1 citrom reszelt héja
8 dkg porcukor
A tészta alapanyagaiból egy közepesen kemény, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Kb 5 mm vastagra nyújtuk, majd 4-5 cm hosszú és kb 1-1,5 cm széles metéltekre vágjuk. Sós vízben kifőzzük.
Amikor kifőtt a tészta, lecsepegtetjük és 5 dkg vajat keverjünk hozzá.
A krém elkészítése:
A tojások sárgáit a porcukorral habosra keverjük. Belekeverjük a citromhéjat, a vaniliáscukrot és a tejfölt is. Az egészet a tésztához keverjük.
A tojások fehérjéit kemény habbá verjük és ezt is óvatosan belekeverjük a tésztás masszába. (tényleg óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze a habot).
Kivajazott, kimorzsázott tepsiben 180 fokon szép pirosra sütjük.