Rozsos kenyér vadkovásszal (élesztő nélkül)
Rozsos kenyér vadkovásszal (élesztő nélkül)
20 dkg kovász
5 dl víz
25 dkg rozsliszt
40 dkg BL 80 kenyérliszt
2 tk só
4 ek olaj (nálam oliva)
2 ek tönkölykorpa
2 ek burgonyapehely
A kovászt elmossuk a vízben (teljesen feloldjuk). Hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, akkor hajtogatjuk és ismét hagyjuk kelni. Ha megkelt, megint hajtogatjuk, majd formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Hagyjuk másfélszeresére kelni. A sütőt bemelegítjük 220 fokra. A kenyeret bevágjuk, majd megspricceljük vízzel a kenyér tetejét és a jénai tetejét is, majd betoljuk a sütőbe sülni. Kb. 25 perc után levettem a hőfokot 190 fokra, így sült készre. Amikor megsült, akkor kivesszük, rácsra tesszük, megspricceljük a tetejét vízzel és hagyjuk hűlni.