Mikulás kalácsok

Mikulás kalácsok

60 dkg liszt
1,5 dl tej
10 dkg vaj
25 g élesztő
18 dkg cukor
3 tojás
csipet só
1 evőkanál citromlé
1 narancs reszelt héja
Díszítéshez:
4 szem mazsola vagy 2 db csokipasztilla
1 tojássárgája a kenéshez
piros ételfesték

 

Az egészből egy lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Én még a reggeli kávém előtt bedobtam a kenyérsütőgépbe dagasztó programra, így míg a gép dolgozott, volt időm felébredni.
Amikor a tészta megkelt, a gép végzett, akkor lisztezett deszkára teszem a tésztát. Kétfelé veszem, két mikulás lesz ebből a mennyiségből. Az első mikulást elkezdem készíteni. A tészta felét ovális formára nyújtom. A másik feléből egy téglalapot készítek, amit ollóval bevágdosok úgy, hogy az egyik szélesebb végén maradjon fél cm. Ez tartja meg a szakállat. Ráteszem az ovális tésztára. Beteszem egy szilikonozott tepsibe és ott dolgozok tovább. A sapka 1/3-át behajtom. A maradék tésztából csinálok egy kisebb és egy nagyobb gömböcöt, az egyik a bojt lesz, a másik az orr. Elkészítem a sapka peremét is. Ráillesztem az alaptésztára. A fehér részeket megkenem tojássárgával, a sapkát és az orrot lefestem piros ételfestékkel. A két csokipasztillát elhelyezem, ezek lesznek a szemek. A sapka bojtját ollóval bevágdosom sok helyen, így ez tényleg bojtos lesz.
A másik mikulással ugyanígy járunk el,
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Készíts ingyenes honlapot Webnode