Meggyes kalács

Meggyes kalács

Tésztája:
1 kg liszt
2 tojássárgája
csipet só
félmaroknyi porcukor
15 dkg margarin
7 dl liter tej
1-2 evőkanál cukor
2 cs szárított élesztő

Töltelékbe:
2 üveg magozott meggybefőtt (vagy friss magozott meggy)
kevés búzadara
15 dkg porcukor

A tejet az 1-2 evőkanálnyi kristálycukorral meglangyosítjuk (ne forróra!) majd belemorzsoljuk az élesztőt és félre tesszük. A lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a csipet sót, a felolvasztott margarint, a porcukrot és a felfutott élesztőt. Nem szoktam beleönteni rögtön az egész élesztős tejet, először csak a felfutott részt.
Majd összegyúrom és fokozatosan adom hozzá az élesztős langyos tejet. Ha esetleg elfogy a tej , de a tésztánk még nem elég lágy, langyosítsunk még egy kis tejet és adjuk azt is hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Ha készen vagyunk, liszttel megszórjuk a tetejét, majd lefedve, meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát ketté vágjuk. Kinyújtjuk, megszórjuk búzadarával, majd megszórjuk a meggy felével és a porcukor felével. Feltekerjük és sütőpapíros tepsibe tesszük. Elkészítjük a másik tekercset is.
180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.