Magos zsemlék Limara szendvicskenyere alapján

Magos zsemlék Limara szendvicskenyere alapján

Kovászhoz (előtésztához)
1 dl tej
10 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipet cukor
A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik.
Tészta:
a teljes "kovász" (én inkább előtésztának hívnám, mert a kovász nem tartalmaz élesztőt)
2 dl langyos tej
40 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
1 tojássárgája
4 dkg olv. vaj
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd 20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd 6-8 egyforma darabba vágom. A képeken dupla adag van. Zsemléket formázok belőle és szépen egymás mellé helyezem őket. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd vízzel megkenem az összes zsemlét és magvakkal megszórom. 180 fokra előmelegített gőzös sütőben szép pirosra sütöm.
Eredeti recept itt:https://www.limarapeksege.hu/2009/10/szendvicskenyer.html

Készíts ingyenes honlapot Webnode