Limara szendvicskenyere
Limara szendvicskenyere
Kovászhoz (előtésztához)
1 dl tej
10 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipet cukor
A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik.
Tészta:
a teljes "kovász" (én inkább előtésztának hívnám, mert a kovász nem tartalmaz élesztőt)
2 dl langyos tej
40 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
1 tojássárgája
4 dkg olv. vaj
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd 20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma darabba vágom. A darabokat keskeny hosszú csíkká nyújtom, majd egyesével feltekerem, pont mint a hokkaido kalács formázásánál. Sütőpapírral kibélelem a nagy doboz formát, egymás mellé teszem a tésztákat. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd egy ollóval becsipkedem őket.
Eredeti recept itt:https://www.limarapeksege.hu/2009/10/szendvicskenyer.html