Limara Kovászos-öregtésztás fehérkenyere

Limara Kovászos-öregtésztás fehérkenyere

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt
2 tk. só
2 ek. olaj
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
25-30 dkg öregtészta
10 dkg (rozs)kovász 
3 dl víz

Egy kemény tésztát gyúrunk belőle úgy, hogy a lisztet és a vizet fokozatosan adagoljuk hozzá. Nekem meglepően keménynek tűnt a tészta. Alaposan, szép simára dagasztjuk és egy kelesztőtálban 1 órát pihentetjük. Majd ismét átgyúrjuk és ismét kelesztjük, nekem ez ismét 1 óra volt. Utána formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra. A sütő aljába egy tepsibe vizet teszünk, hogy párás legyen a levegő bent. Mikor felmelegedett a sütő, akkor betesszük a kenyeret és szép pirosra sütjük. Mikor késznek látjuk, akkor kivesszük, levesszük róla a sütőpapírt és a sütő rácsán is sütjük úgy kb. 5-10 percet, hogy a sütő ajtaját résnyire (fakanállal vagy konyharuhával) kitámasztjuk. Utána kivesszük a kenyeret és jó hideg vízzel megspricceljük. Hagyjuk hűlni és hallgassuk, ahogy cserepesedik!

 smile hangulatjel