Isteni finom perec
Isteni finom perec
5 dl tej
50 gr élesztő
4-5 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 kg liszt
1,5 dl étolaj
egy tojás a kenéshez
A sós masszához:
3 evőkanál liszt
2 evőkanál só
víz
A tejet melegítsük fel langyosra, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Miközben sül, a sót és a lisztet elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. A masszát csorgassuk a perecekre, majd toljuk vissza őket a sütőbe még 1-2 percre.