Házi nyelvfelvágott

Házi nyelvfelvágott

A nyers nyelveket megmossuk, leforrázzuk, a hártyájától megszabadítjuk. Majd feltesszük főni. A vízbe teszünk 2 evőkanálnyi pácsót, egészborsot, köményt, babérlevelet, fokhagymát, gyömbért, szerecsendiót.

Közben elkészítjük a kitöltőmasszát:
50 dkg sovány disznóhús (nálam 1 kg darált hús) 15-20 dkg zsírszalonna 1 dl hideg víz 2 dkg pácsó, 1 kk szerecsendió virág 0,5 g őrölt koriander 0,3 g őrölt gyömbér 0,2 g őrölt kardamom 0,2 g őrölt paprika, 1-2 ek keményítő.
A húst nagyon alaposan letisztítjuk, kockákra vágjuk és a kockázott zsírszalonnával együtt aprítóban péppé daráljuk. Ráöntjük a vizet, majd hozzátesszük a fűszereket és ezzel is alaposan összedolgozzuk. 
Ha megfőttek a nyelvek, akkor azt kissé kihűtjük, majd szárazra töröljük. A sonkaprés aljába teszünk a kitöltőmasszából, az egyik oldalára is. Majd 1 nyelvet beleteszünk, azt körbe nyomkodjuk masszával és így töltjük fel a sonkaprést.
Ha megtelt, a tetejére is teszünk masszát és lezárjuk a prést.
4 órára 80 fokos vízbe tesszük főni!
Amikor kész lehűtjük, majd kiszedjük a présből és szeleteljük.