Gőzgombóc
Gőzgombóc
50 dkg finomliszt
1 csomag szárított élesztő
4 dkg kristálycukor
fél tk só
1 db tojássárgája
1 db tojás
2,5 dl tej
2 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
Az összes alapanyagot egy tálba vagy dagasztógépbe tesszük és közepesen lágy, de nem ragadós tésztát készítünk belőle. Lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk és letakarva hagyjuk, hogy duplájára keljen. Hengert sodrunk belőle és 12 egyenlő részre osztjuk. Minden kis részt először gömbölyítünk, majd ellapítjuk és megtöltjük a közepét sütésálló baracklekvárral. Párolóedénybe vizet forralunk.
(ha nincs párolóedényünk:
egy edénybe vizet forralunk, beleteszünk egy szitát úgy, hogy a szita tetejét ne érje a víz. A szita tetejére tesszük majd a gombócokat és teljesen jól záró fedő is szükséges hozzá,)
A gombócokat a párolóedénybe tesszük, jó sok gőz legyen benne és 15 percig gőzöljük. Közben nem szabad levenni a fedőt, mert különben a gombóc összeesik.
Ha kifőttek a gombócok, akkor még melegen vaniliasodóval és dióval tálaljuk.
Készíthetjük szilvalekvárral töltve, vaniliasodóval és mákkal megszórva is!