Dödölle
Dödölle
1 kg burgonyát kockákra vágva sós vízben megfőzünk. (Annyi víz legyen rajta, ami éppen ellepi)
Amikor puhára főtt, akkor összetörjük és hozzákeverünk kb. 30 dkg lisztet. (a liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől, lisztességétől).
Jó kemény masszát kell kapnunk.
Egy edényben zsírt melegítünk és 2 fej hagymát csíkokra vágunk, ebben a zsírban megdinsztelünk. Amikor kész, egy tepsit kikenünk zsírral, majd két kanál segítségével gombócokat formázunk a masszából úgy, hogy közben folyamatosan zsírozzuk a kanalakat.
Amikor a tepsi megtelt, rálocsoljuk a zsírt és rátesszük a dinsztelt hagymást és 200 fokos sütőbe tesszük, hogy mindkét fele pirulhasson.
Tökmagolajos káposzta
Savanyúkáposztát kissé kimossuk, majd tökmagolajjal megöntözve, sóval borssal ízesítve átkeverjük és hagyjuk pihenni.