Csíkos kalács
• 70 dkg liszt
• 5 dkg élesztő
• 4 evőkanál cukor
• 1 mokkáskanál só
• 4,5 dl tej
• 1,5 dl olaj
• 3 evőkanál cukor vagy 40 szem édesítő
• 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 1 tojás
kandírozott citromhéj
Elkészítés:
4 dl meleg tejbe beletesszük az édesítőt és még 2 evőkanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A kakaót a maradék tejjel és 2 evőkanál cukorral kikeverjük, félretesszük.
A lisztet, a tojást, az olajat és a sót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztős tejet. Megdagasztjuk, és kelni hagyjuk 30 percig. Utána a feléhez hozzádagasztjuk a kakaós keveréket.
A kétféle tésztát egymásra tesszük, és együtt kinyújtjuk, majd megszórjuk a kandírozott citromhéjjal és jó szorosan feltekerjük.A feltekert tekercset középen hosszában ketté vágjuk, majd a két rudat összecsavarjuk. Beletesszük a tepsibe vagy sütőformába (én szilikonba tettem), és még fél órát kelesztjük.
A tészta dagasztását és kelesztését én ismét a kenyérsütőgépemmel végeztettem el!
140 fokos sütőben lassan sütjük, hogy a közepe is szépen megsüljön!