Baklava
Baklava
Hozzávalók
A tészta
12 db réteslap
A töltelékhez
400 g dió (darált vagy darabolt)
2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez
225 g vaj
A sziruphoz
200 g kristálycukor
235 ml víz
120 g méz
vanília eszencia vagy aroma
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
A diót válogasd át, és darált, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22x33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik.
Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
Most egy éles, vizes késsel vágd 2x4 egyenlő négyzetre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen ned rá a tészta tetejére.
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor fő, add hozzá a vanília eszenciát, és a mézet, majd jól forrald össze.
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.