Bagett
Bagett
80 dkg kenyérliszt
4 dl langyos víz
2 ek tejföl
1 púpos tk. só
7 dkg olvasztott vaj
2 ek. burg.pehely
1,5 csomag szárított élesztő
Az összes hozzávalóból tésztát dagasztottam. Majd kelesztő tálba tettem és hagytam kb. 1 óra alatt duplájára kelni. Utána lisztezett deszkára borítottam és 6 felé osztottam. 5 részt kinyújtottam téglalap alakúra és két hosszabb oldalánál középig feltekertem, majd a két tekercs találkozásánál összecsipkedtem, hogy tapadjon össze (ez a bagett formázás). Bagett sütőre tettem és hagytam ismét egy fél órát kelni. Addig bemelegítettem a sütőt 200 fokra, betettem az edénybe a vizet is, hogy gőzben süljön a bagett. Mikor meleg volt a sütő, akkor bevágtam éles pengével a bagetteket és megspricceltem vízzel, majd kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
Én egy résznyi tésztát elcsíptem, abból nem bagett lett, hanem megtöltöttem virslivel - mustárral, majd a tetejét lekentem felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és abból a gyerkőcnek holnapra tízórai lesz a suliba! grin hangulatjel